salvija, garšaugi
Foto: Shutterstock
Salvija ir viens no burvīgākajiem garšaugiem, kas savu popularitāti lēnām iekaro arī pie mums, ne tikai Vidusjūras kulinārijā. Tās zaļās, viegli sudrabainās lapiņas ir stingras un ideāli piemērotas cepšanai un sautēšanai, tāpēc ne velti to plaši izmanto dažādu mērču pagatavošanā, gaļas ēdienos un pastas pildījumos. Salvija ir ne tikai skaista, bet izcili aromātiska – tai ir viegli salda, piparaina smarža, tāpēc to ir vērts iecept arī garšīgās graudu maizēs. To kulinārijā izmanto ne vien svaigu, bet arī kaltētu garšvielu formā.

Gluži tāpat, kā tas ir ar sēnēm vai rīsiem, arī salvijām ir dažādi veidi. Violetā salvija ir ar koši violetiem kātiņiem un lapas aizmuguri, kas augot kļūst arvien košāk zaļa. Zeltainās salvijas lapiņas ir ar viegli dzeltenām maliņām, tā garšas ziņā ir maigāka, kā parastā salvija. Liellapu salvijai ir izteikti apaļas un lielas lapas, salīdzinot ar parasto salviju, un tās garša ir nedaudz robustāka, tāpēc to ieteicams izmantot gaļas pildījumos un vienkāršos makaronu ēdienos.

Trīs krāsu salvija ir izteikti trausla un īpatnēja – tās kātiņi ir viegli violeti, lapas zaļas, bet lapu maliņas – baltas. Garšas ziņā tā ir krietni vien saldāka, tāpēc būs piemērota sviesta mērcēm. Bet parastā dārza salvija, kas nākusi no Vidusjūras, ir viens no izturīgākajiem garšaugiem, jo tai nepieciešams pavisam nedaudz ūdens – tā ideāli saderēs ar vistas gaļas ēdieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!