pētersīļi krūka zaļumi garšaugi
Foto: Shutterstock
Brīvdienās tirgū esi iegādājies vai no lauku siltumnīcas atvedis zaļumu buntītes? Tad šis padoms būs tieši laikā! Smaržīgo garšaugu mūžu var nedaudz paildzināt, ja vien tos prasmīgi uzglabā. Kā to paveikt?

Grieztajiem zaļumu zariņiem vajadzīgs mērens mitrums un vēsums, tāpēc ledusskapis garšaugiem būs visai piemērota vieta. Tomēr, tā kā katrs garšaugs ir īpašs, ne visus var uzglabāt vienādi.

Lai potenciāli ilgāku laiku izmantotu garšaugus, kulinārijas eksperti no Seriouseats.com iesaka garšaugus pēc pārvešanas mājās noskalot aukstā ūdenī. Garšaugiem ļauj kādu mirkli pamērcēties, lai tie uzņemtu mitrumu. Pēc tam garšaugus nosusina un izklāj uz papīra dvieļiem, lai tie būtu pilnībā sausi.

Lociņus, rozmarīnu, timiānu un salviju vislabāk ir neturēt glāzē, kas piepildīta ar ūdeni, bet gan mitrā papīra dvielī. Uz mitras papīra dvieļa sloksnes izkārto zaļumus tā, lai uz sloksnes atrastos to kātiņi. Pēc tam papīra dvieli aizrullē. Rezultātā jāiegūst bunte, kuras pamatnē ir mitrs, satīts papīra dvieļa gabaliņš. Buntīti pēc tam liek plastmasas kārbiņā vai cieši noslēdzamā maisiņā ledusskapī. Šādi uzglabātus garšaugus varēs lietot vairāk nekā nedēļu, bet rozmarīnu pat trīs nedēļas.

Pētersīļus, estragonu, dilles, piparmētras un koriandru uzglabā gluži kā grieztos ziedus. Zaļumu stiebriņiem apgriež kātiņus un noplēš apvītušās lapiņas, lai tās nepūdētu zaļumus. Garšaugu stiebriņus pēc tam ievieto glāzē vai burciņā, kur ieliets neliels daudzums ūdens. Ap garšaugiem apliek plastmasas maisiņu, ko nostiprina ap trauku, lai tas cieši turētos virsū. Šādi sagatavotus garšaugus pēc tam liek ledusskapī. Garšaugus var izlietot 2-3 nedēļu laikā.

Baziliks ir viens no trauslākajiem garšaugiem, tāpēc to noteikti nevajadzētu likt ledusskapī! Tā vietā bazilika kātiņus, kas iepriekš apgriezti, liek glāzē vai burciņā, kurā ir neliels daudzums ūdens. Baziliku glabā istabas temperatūrā, vēlams saulainā vietā. Ja baziliks būs uzglabāts pareizi, to varēs izmantot pat divas nedēļas.

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Foto: DELFI

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru

Foto: Publicitātes attēls

Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Kijivas kotletes

Foto: Shutterstock

Kijivas kotletes no vistas gaļas ar olu. Ļoti labi garšos ar rīsiem, kartupeļiem vai svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Avokado un olu salāti ar zaļumiem

Foto: DELFI

Ļoti ātri un ļoti vienkārši salāti, ko pagatavot no pāri palikušajām vārītajām olām un gataviem, bet ne pārāk mīkstiem avokado. Pētersīļu un lociņu vietā var izmantot arī citus zaļumus, piemēram, kinzu.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar sieru un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Kārdinošas siera un zaļumu pankūkas brokastīm vai pēcpusdienas uzkodai. Papildini tās ar sezonas zaļumiem - tie var būt pētersīļi, dilles, baziliks, loki, spināti vai kādi citi zaļumi, kas garšo.

Lasīt vairāk

Zaļumu salāti ar bulguru, ceptām garnelēm un avokado

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Svaiguma dvesma pusdienu šķīvī – garšīgi un zaļumiem bagātīgi salāti ar pētersīļiem, dillēm un lociņiem. Izteiktākai garšai klāt pievienotas arī sulīgās un lielās, violetās olīvas. Taču maltītes zvaigznes ir avokado un apceptās garneles.

Lasīt vairāk

Pētersīļu pesto un dateļu jogurts salātiem no Artūra Taškāna

Foto: DELFI

Divas ārkārtīgi gardas mērces, kas papildinās jebkurus lapu salātus. Pesto garšas bagātību piešķirs pētersīļi un kale kāposts, bet saldenā jogurta un dateļu mērce ar to burvīgi kontrastēs. Mērces pasniedz kopā ar lapu salātiem (rukola, spināti, ledus salāti vai citi), mazliet ciedru riekstiem un marinētas skumbrijas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.

Lasīt vairāk

Tomātu pica provansiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krāsaina, kārdinoša un vienkārša pica, ko pagatavot vien no dažām sastāvdaļām. Picai izvēlies dažādu šķirņu tomātus, lai padarītu to košāku un interesantāku.

Lasīt vairāk

Nektarīni medus un bazilika sīrupā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Deserts no medus mērcē noblanšētiem nektarīniem, ko pasniedz saldā ēdiena trauciņā ar putukrējumu vai saldējumu. Īpašu garšu desertam piešķirs baziliks, kas patīkami atsvaidzinās un kontrastēs ar augļu saldumu.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša un diļļu suflē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegli pikants kūpināta laša un diļļu suflē, vienlaikus tik maigs un gaisīgs, tik atbilstošs īpašiem gadījumiem. Šo suflē cep divas reizes, tādēļ tas ir ideāli piemērots, lai to sagatavotu jau laikus un pirms pasniegšanas uzceptu otro reizi, pasniedzot karstu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!