Garšīgā bloga "Lindas virtuve" autore Linda Tellgrena ar prieku piekrita piedalīties BioLoģiski! izaicinājumā – vislielākajā gada "nesezonā" pagatavot gardu zupu no vietējiem produktiem, kas ir bioloģiski sertificēti. Izaicinājuma ietvaros tapa Indijas noskaņās ieturēta kartupeļu zupa, kas tika papildināta ar vairākām Indijas virtuvē tradicionāli izmantotām garšvielām
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Katlā uzkarsētā eļļā apcep sīpola gabaliņus. Kad sīpols kļuvis caurspīdīgs, pievieno ķiploku, garšvielas un gī sviestu un maisot cep vēl minūti.
Katlā liek kartupeļu gabalus, ko pārlej ar buljonu, uzvāra. Turpina vārīt uz vidējas uguns, kamēr kartupeļi mīksti.
Nedaudz atdzesē un sablenderē viendabīgā masā – ja zupa par biezu, papildina vēl ar buljonu. Ja nepieciešams, papildina ar sāli.
Gatavo burkānu čipsus – uzkarsētā eļļā apcep burkānu šķēlītes, līdz tās sāk mainīt krāsu. Ar metāla caurumainu karoti izņem no eļļas un notecina uz papīra virtuves dvieļa.
Zupu pasniedz ar karoti bezpiedevu jogurta, burkānu čipsiem un dīgstiem. Labi apetīti!
Lindas Tellgrenas komentārs:
"Devos uz tuvējo Strēlnieku ielas Eko veikaliņu un ātri vien sapratu, ka piedāvājums dārzeņiem šajā gada laikā nav liels. Plauktos no vietējiem eko produktiem bija atrodami tikai kartupeļi, burkāni un sīpoli. Iegādājos visus trīs dārzeņus (audzēti saimniecībā "Eicēni) un ķēros pie darba – tapa Indijas noskaņās ieturēta kartupeļu zupa, papildināta ar vairākām Indijas virtuvē tradicionāli izmantotām garšvielām (tās iegādājos lieliskajā BIO garšvielu veikaliņā "Spice House"), kā arī "Baltais" ražoto EKO bezpiedevu jogurtu, kā arī Ilzes Lipskas audzētajiem sarkano redīsu un brokoļu dīgstiem. Zupa izdevās ļoti aromātiska un gana pikanta!
Izmaksas
Zupas aptuvenās izmaksas: 1.20 EUR
Par to, vai gatavot no bioloģiski sertificētiem produktiem ir dārgāk – atbilde, protams, apstiprinoša, jo labs nekad nebūs lēts un reti arī otrādi.