Sastāvdaļas
Pagatavošana
Pirms ķerties pie produktiem, cepeškrāsni uzsilda līdz 190 grādiem.
Miltus un kakao iesijā lielā bļodā, pievieno sviestu, kas glabāts istabas temperatūrā, gaiši brūno cukuru, olas, pāris pilienus vaniļas ekstrakta un pienu. Visu sakuļ, līdz iegūta vienmērīga masa.
Kūciņu masu lej formiņās, vienmērīgi sadalot daudzumu. Cep 15 līdz 18 minūtes, uz cepeškrāsns vidējām restītēm, līdz tās kļuvušas gaisīgas ieguvušas izteiksmīgu "cepurīti".
Ņem ārā no krāsns un ļauj kūciņām atdzist.
Kad kūciņas atdzisušas, konditorejas tūtu piepilda ar aveņu ievārījumu, tūtas galu liek iekšā kūciņas virsdaļā un viduci pilda ar ievārījumu tik daudz, līdz tā manāmi sāk pacelties.
Glazūras pagatavošanai ar rokas blenderi sasmalcina avenes (ja tās ir saldētas, noteikti jāatkausē), un pēc tam izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām.
Nākamais solis – sakuļ sviestu un viegli tajā iecilā pūdercukuru. Pēc tam pakāpeniski masā iecilā pagatavoto aveņu biezeni.
Kad glazūra gatava, to liek konditorejas tūtā, kuras galā uzlikts dekorējamais uzgalis, un glazē kēksiņus. Lai labi garšo!