Sastāvdaļas
Pagatavošana
Grūbas un zirņus iepriekš kārtīgi noskalo vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens ir dzidrs. Pārlej ar ūdeni un mērcē 1–2 stundas, tad atkal noskalo un nolej ūdeni.
Sīpolu nomizo, sīki sakapā. Kartupeļus nomizo, sagriež nelielos stienīšos. Selerijas sakni nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Gurķus sagriež stienīšos.
Katlā uzkarsē eļļu, liek cepties sīpolus, ik pa laikam apmaisot. Pēc pāris minūtēm pievieno selerijas sakni, lauru lapas, cukuru, smaržīgos piparus un cep 3–4 minūtes, tad pievieno grūbas un zirņus. Apmaisa katliņa saturu, turpina cept 2–3 minūtes, tad pievieno kartupeļus un pārlej ar dārzeņu buljonu, kas pagatavots, izšķīdinot buljona kubiņus verdošā ūdenī. Pievieno tik daudz buljona, cik biezu zupu vēlas, bet rēķinoties, ka zirņi un grūbas uzbriedīs.
Uzliek katliņam vāku un uz mazas uguns vāra zupu aptuveni 20–25 minūtes, līdz grūbas ir teju mīkstas. Tad pievieno gurķus, gurķu sālījumu un turpina vārīt vēl 10–15 minūtes.
Pirms pasniegšanas pārkaisa ar kapātiem zaļumiem.
Padoms: šī ir tā saucamā "garā" zupa. Ja nākamajā dienā grūbas ir piebriedušas, uzsūcot lielu daļu buljona, tad zupai var pievienot vēl buljonu, līdz tā ir tīkamā biezumā, un uzkarsē to līdz vārīšanās temperatūrai.
Lai labi garšo!