Sastāvdaļas
Pagatavošana
Vispirms pagatavo mīklu – bļodā saber visas mīklai paredzētās sastāvdaļas, pierīvē citrona miziņu. Visu rūpīgi sakuļ, lai neveidotos miltu kunkuļi. Bļodu ar mīklu noliek malā, lai pastāv.
Kamēr mīkla nostāvas, tikmēr nomizo ābolus, sagriež tos šķēlītēs. Sietā noskalo jāņogas. Plātsmaizes pildījumā var izmantot arī citas ogas un augļus, bet nesezonā var droši virsū likt arī sasaldētos labumus, proti, saldētus rabarberus, mellenes, avenes un citas ogas.
Atsevišķā bļodiņā pagatavo plātsmaizes pildījuma masu, lai pēc tam atliktu to tikai pārliet pāri āboliem un jāņogām. Trauciņā sakuļ olas ar cukuru, vanilīna cukuru un kanēli, pievieno klāt skābu krējumu un atkal visu sakuļ.
Uz iepriekš ietaukotas plāts lej virsū mīklas masu. Tā būs pašķidra un var šķist pārāk plāna, bet cepot tā pacelsies. Virsū ber ābolu šķēlītes un jāņogas. Pārlej pāri sakulto krējuma masu.
Plātsmaizi liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī vismaz 170 grādu temperatūrā 30 līdz 40 minūtes. Dažas minūtes pirms cepšanas beigām plātsmaizi pārkaisa ar drumstalām, ko pagatavo šādi – bļodiņā ieber miltus, kanēli, cukuru, kā arī ieliek sviestu un visu saberž. Drumstalas pārkaisa pār plātsmaizi.
Ābolu un jāņogu plātsmaizi var pasniegt atdzesētu, bet ļoti labi tā garšos arī karsta, ja vien tai klāt pieliks apaļas saldējuma bumbiņas. Mājās gatavotu top 6 saldējumu izlasi vari atrast šeit, bet supervienkārša saldējuma recepti no trīs sastāvdaļām var izlasīt te.
Lai labi garšo!