Foto: LTV publicitātes foto

Iepazīstot mūsu valsts vēsturisko novadu bagāto kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā"(Iekodies Latgalē) piedāvājot iepazīt Latgales puses tradicionālos ēdienus. Šoreiz "Klajumu" saimniece Ilze Stabulniece atklās, kā gatavojami jobiki. Agrāk Latgale jobikus gatavoja tādā veidā, ka sacepa daudz tās mazās maizītes un pēc tam sakaltēja, piemēram, pakarinot pie krāsniņas linu kulītē.

120Minūtes
17Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

IERAUGAM:100 mlsilts ūdens15 gsvaigais raugs1 ĒKcukurs JOBIKIEM:250 mlsilts piens120 gsviests šķipsnasāls2 ĒKcukurs2 olas2 glāzesmilti2 ĒKsaulespuķu eļļa MĒRCEI:250 mlsaldais krējums250 mlpiens pēc garšascukurs pēc garšasvaniļas cukurs

Pagatavošana

1

Gatavo ieraugu. Bļodiņā lej siltu ūdeni, pievieno cukuru un raugu. Ar karotīti mīcot, raugu sadrupina un izšķīdina.

2

Lielā bļodā lej siltu pienu, tajā izkausē sviestu.

3

Kad raugs sāk putot, to pievieno lielās bļodas saturam un iemaisa. Liek klāt arī sāli, cukuru un iekuļ vienu olu.

4

Pamazām pievieno miltus un mīca, līdz mīkla viendabīga un vēl tikai nedaudz līp pie rokām. Tad pievieno eļļu, vēl pamīca un ar eļļas palīdzību mīklu dabū nost no rokām. Liek mīklu siltumā raudzēties.

5

Kad mīkla uzrūgusi, no tās ar miltainām (lai mīkla neliptu klāt) rokām veido garenas mīklas desiņas, tad tās liek uz miltiem pārkaisītas darba virsmas un ar asu nazi sadala nelielos gabaliņos.

6

Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem.

7

Pīrādziņus izkārto uz plāts, pārziež ar sakultu olu un cep krāsnī, līdz tie ir zeltaini.

8

Pa to laiku gatavo mērci. Katliņā izkausē sviestu, pievieno krējumu, cukuru, vaniļu un samaisa, līdz mērce ir viendabīga.

9

Izceptos jobikus liek katliņā un 20 minūtes uz nelielas liesmas pasutina krējuma mērcē.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!