Foto: Publicitātes foto
Lai gan modernās ēšanas diētas izceļ svaigu zaļumu un īpaši sabalansēta uztura nozīmi, latvieši ir un paliek aizrautīgi kartupeļu ēdāji. Reti kura brangāka maltīte iedomājama bez šī sātīgā dārzeņa, kas iet pie sirds gan gaļēdājiem, gan veģetāriešiem un vegāniem. Kārdinošu krāsnī ceptu saspiesto kartupelīšu recepti iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

"Pretēji plaši izplatītam mītam par kartupeļu kaitīgumu gribētu atgādināt – kartupeļus drīkst un vajag ēst, tie satur daudz vērtīgu uzturvielu – gan olbaltumvielas, gan C un B6 vitamīnus, kāliju un magniju. Tikai vienmēr jāpatur prātā apēsto produktu daudzums un ēšanai piemērots laiks. Ja grasāties iet gulēt vai laiskoties dīvānā, kartupeļi nebūs labākā izvēle, bet pirms fiziskām aktivitātēm vai pastaigas tie nekādu ļaunumu nenodarīs," skaidro veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina.

120Minūtes
9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 kgkartupeļi20 mlvīnogu kauliņu eļļa8 ķiploka daiviņas pēc garšasrupjā jūras sāls1 TKmelnie pipari1.5 TKķimenes3 ĒKkausēts sviests1 ĒKābolu etiķis2 rozmarīna zariņi (tikai lapiņas)

Pagatavošana

1

Uzvāra ūdeni, liek katlā kartupeļus un vāra 15 minūtes. Nokāš un ieber sietā, kuru liek uz katla, turpinot to karsēt, lai kartupeļi virs tvaika pažūst.

2

Sakarsē krāsni līdz 190ºC. Kartupeļus liek pannā, samaisa ar eļļu, ķiplokiem un ķimenēm. Pieber sāli un piparus, cep vienu stundu, kamēr kartupeļi kļūst kraukšķīgi un zeltaini.

3

Tikmēr bļodā samaisa kausēto sviestu ar etiķi un rozmarīnu. Izņem pannu no krāsns, katram kartupelim uzspiež vai nu ar plaukstu (uzmanīgi, karsts!), vai ar kartupeļu stampu.

4

Apslaka ar sviesta un etiķa maisījumu un cep vēl 20 minūtes. Pasniedz uzreiz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!