Sastāvdaļas
Pagatavošana
Noskalo cūkgaļu, liellopu gaļu un mēles, liek lielā katlā ar aukstu ūdeni un vāra.
Otrā katlā liek vārīties nieres – ūdenim pēc tilpuma jābūt vismaz četrreiz vairāk nekā nierēm.
Tiklīdz abi katli sāk vārīties, jāseko līdzi, lai ar putu karoti varētu nosmelt putas – lai buljons abos katlos būtu tīrs.
Nieru buljonam pievieno sāli.
Katlā, kurā vārās gaļa, pievieno sāli, burkānu, seleriju, lauru lapas, graudu piparus. Ja vēlas īpaši izsmalcināti izrīkoties, lai panāktu vēl izcilāku garšu, burkānu un seleriju mazliet apdedzina uz dzīvas uguns – tas atbrīvo ēteriskās eļļas. Burkānu un seleriju pirms likšanas katlā var arī vienkārši nedaudz apcept uz pannas.
Sagriež treknāko no kūpinājumiem strēmelītēs – apmēram 3 milimetru biezas, 40 milimetru garas. Jāatceras, ka visām zupas sastāvdaļām jābūt sagrieztām apmēram vienādos gabaliņos.
Sagriež salmiņos sīpolus.
Sagriezto gaļu liek uz pannas, lēnām sāk čurkstināt. pievieno gaļai un pacep uz mērenas uguns.
Sagriež gabaliņos cieto desu, smalki sagriež nedaudz čili un visu pievieno gaļai un sīpoliem pannā, vēl mazliet pacep.
Kad vārītā cūkgaļa, liellopu gaļa un mēles mīkstas, ņem ārā no katla, atdzesē un sagriež gabaliņos. Mēlēm pirms griešanas noņem neēdamās sastāvdaļas.
Kad nieres mīkstas, ņem ārā no katla un iztīra – izņem no nierēm urīndziedzerus. Sagriež nieres gabaliņos.
Sagriež gabaliņos vārīto desu un lieso kūpinājumu.
Nokāš buljonu, kurā vārījās gaļa un mēles un pievieno buljonam visu, kas sagriezts un sacepts.
Sagriež salmiņos nomizotus sālītos gurķus, pievieno zupai.
Pievieno zupai tomātu pastu – tieši pastu, nevis mērci vai kečupu.
Nomizo kartupeļus, sagriež salmiņos, pievieno zupai. Jāizvēlas kartupeļi, kas nav miltaini un neizšķīst. Klasiskajai soļankai kartupeļus klāt neliek – tā ir gaumes lieta.
Vāra, kamēr kartupeļi mīksti.
Kad gatavs, uz brīdi atstāj katlu ar uzliktu vāku mierā, lai garšas savelkas.
Pasniedz ar sakapātām dillēm, pētersīļiem, citronu šķēlītēm un melnajām olīvām. Blakus zupai noliek lielu bļodu ar treknu skābo krējumu, pievienošanai pēc katra vēlmēm.
Pēc soļanku ēšanas senām tradīcijām, pirms zupas jāpasniedz maza glāzīte ar ledusaukstu šņabi. Īpaši stilīgi, ja to pasniedz no ledus glāzītēm. Tās sasaldē iepriekšējā dienā, izmantojot īpašu formu, kurā var ieliet ūdeni un sasaldēt.