Man ir bijusi iespēja ciemoties Skotijā un baudīt ganu pīrāgu tā izcelsmes zemē. Jāteic, ka šis kartupeļu un maltas gaļas sacepums ļoti piestāv Skotijas laikapstākļiem – vienas dienas laikā nomainās visi četri gadalaiki. Šādas laikapstākļu maiņas uzdzen apetīti un ganu pīrāgs gatavs pakalpot.
Lai arī populārs visā pasaulē, ganu pīrāgam nav īpašas leģendas vai izcelsmes stāsta. Tas ir tik vienkāršs un saprotams kā mums latviešiem bukstiņputra vai cepti kartupeļi. To gatavo katrā mājā un katrai saimniecei ir sava recepte, kā jaunā ēdienā pārvērst vakardienas pusdienas. Skoti, kā zināms, slaveni ar savu taupīgumu, ko citi mēdz dēvēt par skopumu.
Ganu vārdu pīrāgs ieguvis, pateicoties tam, ka Skotijas gani šo ēdienu ņēma līdzi mazos, karstumizturīgos traukos līdzi uz ganībām un sildīja ugunskurā.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Izkausē sviestu, sakuļ to kopā ar olām un sajauc kopā ar kartupeļu biezeni.
Smalkos kubiņos sagriež burkānus, sakapā sīpolus un ķiplokus.
Pannā uzkarsē eļļu kopā ar lauru lapām un timiāna zariņiem. Kad garšaugi atdevuši savu aromātu eļļai, ņem tos ārā.
Eļļā apcep burkānus, sīpolus un ķiplokus, tad pievieno gaļu.
Kad gaļa apcepusies, pievieno tomātu pastu, sāli, piparus un, ja nepieciešams, arī buljonu (dažkārt gaļa un dārzeņi paši izveido pietiekami daudz buljona un pievienot papildus nav nepieciešams).
Visu sautē apmēram 30 minūtes, tad pievieno zirnīšus un kukurūzu.
Gatavo gaļas masu lej karstumizturīgā cepamtraukā un pārklāj ar kartupeļu biezeni.
Liek 200 grādus karstā cepeškrāsnī un cep 30-40 minūtes. Pēc izņemšanas no krāsns 15 minūtes.
Ganu pīrāgu var gatavot arī vairākos mazos trauciņos, tad tas ir gatavs pasniegšanai uzreiz.
Pamēģini kartupeļu biezputru uz gaļas uzklāt ar kūku uzgali, izveidojot mazas rozītes!
Gaļas mērci droši bagātini ar to, kas tev garšo. Var nelikt zirnīšus, bet pievienot pupiņas. Droši var piesautēt klāt arī ķirbi vai selerijas. Tāpat var improvizēt ar gaļu – maltās vietā pagatavo gulaša tipa mērci ar gaļas gabaliņiem!
Lai labi garšo!