Sastāvdaļas
Pagatavošana
Uz vidējas uguns sakarsē pannu, pievieno ēdamkaroti olīveļļas un liek apcepties malto gaļu (pārliecinājos, ka lielisku mērces garšu vispirmām kārtām garantē gaļas kvalitāte. Gaļai jābūt svaigai, turklāt to iegādājamies pie zināmiem lauksaimniekiem). Gaļai pievieno garšvielas: sāli, piparus, maltās gaļas garšvielu, persilādi un garšvielu maisījumu ar ķiploku. No visa pa bišķim!
Visu samaisa un ļauj, lai gaļa cepas, nepārtraukti ar lāpstiņu maisot un pairdinot (paklapējot), lai gaļa nesaķep lielos gabalos.
Tikmēr nomizo un smalki sagriež sīpolu, kā arī sarīvē burkānu.
Kad gaļa ir apbrūnējusi, to ņem no pannas nost (ielieku bļodiņā), un tajā pašā pannā liek cepties sīpolus un burkānus. Šo "knifiņu" atklāju kādā "TikTok" receptē, proti, ka gaļa un dārzeņi ir jāapcep atsevišķi. Bet, protams, vari visu cept kopā!
Liek vārīties griķus.
Dārzeņus cep 5–6 minūtes vai līdz sīpoli ir kļuvuši caurspīdīgi. Pēc tam pievieno iepriekš apcepto malto gaļu, pievieno sviesta pikuci (ja nevēlas tik treknu, tad labāk nelikt) un masu pārlej ar nedaudz ūdens. Sautē uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot. Ja konsistence kļūst pārāk bieza, pievieno vēl nedaudz ūdens.
Kad mērce kādu laiku pasautējusies, pievieno saldo krējumu (10%) un pusīti no buljona kubiņa.
Visu pasutina vēl kādas trīs minūtes un gatavs!
Padoms: Mērcei var pievienot sakapātus pētersīļus un dillītes.
Mūsu gadījumā pasniedz ar griķiem un tomātiem ar krējumu, bet var baudīt gan ar vārītiem kartupeļiem, gan kartupeļu biezeni, gan makaroniem. Vai citām piedevām pēc izvēles!