Sastāvdaļas
Pagatavošana
Bļodiņā ieliek aptuveni 180 gramus skābā krējuma, tam pievieno citrona sulu un apmaisa. Atstāj istabas temperatūrā. Atlikušo krējumu atstāj zupas pasniegšanai.
Sīpolus smalki sakapā, šampinjonus sagriež plānās šķēlītēs.
Ķiploka daiviņas saspiež ķiplokspiedē. Dilles un pētersīļus ļoti smalki sakapā, atstājot rezervē pa šķipsnai no katra garšauga zupas pasniegšanai. Ķiplokus, dilles un pētersīļus liek traukā, pievieno aso paprikas pastu vai paprikas pulveri. Apmaisa, lai sajaucas.
Lielā katlā uz vidēji mazas (elektriskās plīts atzīme 5) uguns izkausē sviestu. Katlā ber sīpolus, sēnes un sāli, visu maisot apcep, līdz sīpoli caurspīdīgi, bet sēnēm iztvaikojis mitrums (aptuveni 10–12 minūtes).
Pievieno katlā ķiploku, diļļu un pētersīļu masu. Visu apmaisa un apcep pāris minūtes. Tad pārlej ar šļuku buljona (puskrūzīte, mērot "uz aci"), sastāvdaļas pamatīgi apmaisa un pakarsē 2 minūtes.
Tad zupai pielej atlikušo buljonu, sojas mērci, visu samaisa. Aptuveni kausiņu ar silto zupas šķidrumu pielej traukā, kur sajaukts skābais krējums ar citrona sulu, apmaisa un atstāj vēlākam (to būs jāpievieno zupai).
Zupai ļauj sākt burbuļot. Tikmēr kādā traukā lej pienu, pieber miltus un rūpīgi samaisa, lai izveidojas viendabīgs šķidrums.
Piena un miltu masu lej zupā un uzmanīgi samaisa, lai zupu iebiezinātu. Vāra vēl 10 minūtes.
Tad noņem no uguns zupas katlu. Zupā iemaisa skābā krējuma un buljona mikstūru.
Pasniedz zupu, virsū liekot skābo krējumu, kā arī uzkaisot sakapātas dilles un pētersīļus.
Lai gardi!