Foto: Ināra Lācarus
Apnicis veikalā nopērkamais kečups? Nu tad vien jāpagatavo pašam – salds un reizē pikants (saldskābs) tomātu džems! Tas lieliski iederēsies pie siera plates. Receptes autore Ināra Lācarus (kura recepti aizlienējusi no kāda kulinārijas žurnāla) saka: "Tāpēc arī ieliku to skaistā burciņā, lai siera šķīvi izrotā. Glīti būs arī kā Ziemassvētku dāvana: burciņa ar gardo džemu + siers vēl klāt!"
180Minūtes
10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

2 kgplūmju tomāti150 gsarkanais sīpols saujabazilika lapiņu100 gbrūnais cukurs300 gbaltais cukurs1 TKvārāmā sāls TKkoriandra sēklas2 ĒKābola etiķis2 ĒKbalzametiķis1 gab.sula no viena citrona

Sagatavošana

1

Lielā katlā uzvāra ūdeni, tajā liek tīrus sarkanos plūmju tomātus (divus kilogramus) bez astēm un īsu brīdi apvāra, līdz mizas sāk plaisāt. Nokāš. Pārlej ar aukstu ūdeni un notecina.

2

Tomātiem novelk mizas, liek tos atpakaļ tīrā katlā.

3

Pievieno cukuru (100 gramus brūnā cukura + 300 gramus baltā cukura) un maisot uzvāra, lai cukurs izkūst un tomāti izšķīst.

4

Pievieno visas pārējās sastāvdaļas: sīki sakapātu sarkano sīpolu (150 gramus), sauju svaigu, sakapātu bazilika lapiņu (zaļo), vienu tējkaroti vārāmo sāls, pustējkaroti maltu koriandra sēklu, balzametiķi (2 ēdamkarotes), ābolu etiķi (2 ēdamkarotes) un sulu no viena citrona. Maisot uzvāra.

5

Nogriež mazu uguni un lēnām sautē masu, brīžam apmaisot, lai nepiedeg.

6

Cik ilgi jāvāra? Ilgi – kā jau pie sautēšanas! Apmēram divas trīs stundas atkarībā no tomātu sulīguma. Gatavajai masai jābūt bez liekas sulas, līdzīgai biezam ievārījumam.

7

Karsto tomātu džemu pilda iepriekš sterilizētās burkās, aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem. Burkas apgriež ar vākiem uz leju, sasedz ar plānu segu un atdzesē. Uzglabā vēsā vietā.

Liec tos tomātus lietā un pats galvenais, lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!