Japāņi sāk gatavoties Halovīna svinēšanai, tiklīdz beidzas vasara. "Ieejot veikalā 1. septembrī, viss ir Halovīna dekorācijās. Šie amerikāņu svētki tāpat kā Ziemassvētki Japānā ir vairāk komerciāli, nevis tradicionāli svētki. Kafejnīcas piedāvā dažādus ēdienus un dzērienus Halovīna tematikā. Kad beidzot pienāk 31. oktobris, Japānas lielākajās pilsētās jaunieši iziet ielās visneparastākajos kostīmos. Gadā, kad uz ekrāniem iznāca seriāls "Squid Game", daudzi ģērbās kā seriāla personāži. Japāņi seko līdzi trendiem, tādēļ Halovīns vairāk ir tērpu izrāde, nevis saldumu diedelēšana," stāsta Masaki Nakagava.
Bet, kamēr Masaki ir Latvijā, viņš labprāt izmēģina dažādas latviešu ēdienu receptes, un draugi viņam māca gatavot, piemēram, gaileņu mērci ar kartupeļiem vai auksto zupu.
"Pats gatavoju tikai šad tad nedēļas nogalēs, bet uz lielveikalu dodos kādas trīs reizes nedēļā un iepērkos pēc sajūtām, ja mājās kaut kā trūkst. Dienās, kad nav koncerta, gatavoju mājās, bet, ja koncerts ir, tad nav spēka, tāpēc pasūtu ēdienu uz mājām. Visbiežāk ēdu spageti! Tie man ļoti garšo. Bez tiem nevaru iedomāties savu dzīvi. Augustā un septembrī – gaileņu mērce!" stāsta Masaki.
Galvenais pavārs viņa ģimenē ir tētis, kurš ļoti labi gatavo, it īpaši dažādus zivju ēdienus un kobe gyu – ēdienu, kas raksturīgs Kobei, no kurienes nāk Masaki. Bet pirmajā vietā latviski dziedošajam japānim tomēr ir latviešu virtuve – aukstā zupa, cūkgaļas karbonāde, maizes zupa, cūkas šņukurs, gaileņu mērce. Savai draudzenei Šino Jamasaki viņš arī gatavo visai latviskos slinkos tīteņus. Gardi, izdevīgi un aromātiski! Noskaties video un pamēģini arī tu!
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Apcep smalki sagrieztu sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs un zeltains.
Pievieno sarīvētus burkānus un sasmalcinātus ķiplokus.
Cep vēl pāris minūtes. Pievieno ēdamkaroti tumšās sojas mērces un samaisi, lai tā vienmērīgi pārklāj dārzeņus.
Pannā pievieno malto cūkgaļu. Cep maisot, līdz gaļa kļūst brūna un pilnībā izcepta.
Smalki sagriež svaigu kāpostu un pievieno to pannā. Turpina sautēt visu kopā, līdz kāposti mīksti (aptuveni 10–15 minūtes).
Kad kāposti gatavi, pievieno sauju iepriekš tvaicētu gargraudu rīsu un ķimenes.
Turpina sautēt visu vēl 15 minūtes, lai rīsi uzsūc garšas un sajaucas ar pārējām sastāvdaļām.
Pievieno sāli un piparus pēc garšas, samaisa un ļauj kārtīgi ievilkties.
Pasniedz siltu ar pāri pārkaisītiem svaigiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem.
Izmaksas kopā: 5,17 eiro
Cena par porciju: 1,29 eiro