pētersīļi, garšaugi, zaļumi, koka karote, garšvielas
Foto: Shutterstock

Garšaugi ir teju neatņemama sastāvdaļa pilnvērtīgas un izteiktas garšu buķetes maltītei. Ikvienam ir zināms, ka zupai ir jāpiemet kaltēta lauru lapa, salātiem – svaigas dilles vai pētersīļi, bet desertiem lieliski piestāv piparmētras. Taču kā zināt, kurus garšaugus labāk izmantot gatavošanai svaigus, bet kurus kaltētus? Īsu ceļvedi ir sagatavojuši speciālisti no SeriousEats.com.

Piemēram, ja recepte sauc pēc itāļu garšvielām, tad visbiežāk tas nozīmē kaltētu baziliku un oregano. Lielākoties izteiktāku aromātu maltītei piešķirs svaigi garšaugi, taču, skatoties pēc to veidiem, garšaugus pēc to izmantošanas lietderības var iedalīt divās lielās kategorijās – tādos, kurus labāk izmantot svaigus, un tādos, kuri izmantojami kaltēti.

Tomēr tie garšaugi, kuri cēlušies un pārsvarā aug sausos un izteikti karstos klimatiskajos apstākļos, piemēram, oregano, arī izkaltēti saglabā savas garšas īpašības, jo kaltējot nav pilnībā zaudējuši mitrumu. Tas tāpēc, ka šie augi pielāgojušies videi. Tā kā, ja oregano ir viena no iecienītākajām piedevām maltītei, tas vienlīdz izteikts būs kā svaigs, tā kaltēts.

Garšaugi, kurus izmantot svaigus:

  • pētersīļi,
  • baziliks,
  • piparmētras,
  • koriandrs,
  • loki,
  • dilles,
  • skābenes,
  • estragons.

Garšaugi, kurus izmantot kaltētus:

  • oregano,
  • rozmarīns,
  • lauru lapas,
  • timiāns,
  • salvija,
  • kalnumētra.

Iedvesmai piedāvājam kādu no Tasty.lv receptēm, lai garšaugus pagatavotu gardā maltītē!


Jēra karbonāde ar piparmētru mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.

Lasīt vairāk

Eļļā saldēti zaļumi

Foto: Shutterstock

Šādi var sagatavot jebkurus zaļumus: dilles, pētersīļus, baziliku, salviju, rozmarīnu, timiānu, raudeni u.c. Iesaldējot zaļumus eļļā vai kausētā sviestā, tiek "nošauti divi zaķi": ziemai saudzīgā un veselīgā veidā tiek saglabāti aromātiski garšaugi; katrs aromatizētais eļļas kubiņš ir uzreiz gatavs lietošanai uz pannas vai pievienošanai sautējumiem, vai citiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts sviesta ķirbis ar ķiplokiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegls un sātīgs pamatēdiens vai piedeva pie gaļas ēdieniem - krāsnī cepts sviesta ķirbis, kuru papildina sīpolu daiviņas un ķiploka asumiņš.

Lasīt vairāk

Vistas šnicele ar lociņu pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un garšaugiem bagāta šniceļu recepte – tās apvārtītas ne tikai miltos un rīvmaizē, bet arī sakultā olā, kurai pievienoti lociņi un pētersīļi. Gardākām pusdienām klāt arī lociņu pesto, bet kā piedevas var izvārīt kartupeļus.

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!