Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sagatavo dārzeņus. Nomizo burkānus un sagriez ripiņās. Arī seleriju kātus sagriez ripās. Sīpolus gareniski pārgriez uz pusēm un tad sagriez pusripās. Tomātiem nolej šķidrumu atsevišķā traukā. Pašus tomātus sagriez rupjās šķēlēs.
Dziļā pannā ielej visu olīveļļu un uzkarsē. Liec cepties seleriju kātus, sīpolus un burkānus. Cep 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot, līdz tie kļūst viegli zeltaini.
Pievieno gaļu. Kad dārzeņi ir apcepušies, liec klāt malto gaļu un turpini cepšanu, līdz gaļa kļūst brūna. Cepšanas beigās pielej vīnu un sautē, līdz alkohols ir iztvaikojis - aptuveni 10 minūtes.
No kātiņiem noņem salvijas un rozmarīna lapiņas. Sagriez tās. Pannā pie dārzeņiem un gaļas liec sagriezto rozmarīnu, salviju, lauru lapas, sagrieztus konservētos tomātus un pielej to sulu.
Kā pēdējo sastāvdaļu pievieno 3/4 buljona. Visu uzvāri, tad samazini liesmu līdz minimumam un ļauj vārīties 3 stundas. Ik pa laikam apmaisi un, ja nepieciešams, pielej atlikušo buljonu.
Uzmanies, lai vistas buljons nav sāļš, citādi novāroties mērce var kļūt pārāk sāļa. Pusi no buljona daudzuma var aizstāt ar ūdeni, jo īpaši, ja izmanto sauso kubiņu buljonu.
Sāli pievieno tikai tad, kad mērce ir gatava, un tikai tajā gadījumā, ja tas ir nepieciešams.
Ja vēlies viendabīgāku mērci, rīkojies šādi: atdzesē apceptos dārzeņus un samal tos blenderī līdz viendabīgai konsistencei.
Mērcei var pielikt ķiplokus, kaltētos tomātus vai sēnes. Tā iegūsi interesantāku mērces garšu.
Veģetārajā mērces versijā gaļu aizstāj ar pupiņām. Tā kā Boloņas mērcē tiek izmantota divu veidu gaļa, izmanto arī divu veidu pupiņas.
Mērci saldētavā var uzglabāt līdz pat mēnesim: atdzesē mērci, pārliec slēgtā traukā un liec saldētavā.
Iesūtīja: Minka United