Sastāvdaļas
Pagatavošana
Čuguna sautējamā katlā lej eļļu (nelietot olīveļļu!) un karsē uz vidējas uguns. Sākumā eļļa sāk dūmot, kad dūmi izzūd, eļļa ir izkarsēta. Pārbauda, iemetot eļļā sāls graudiņu, tam jāsprakšķ un tūlīt jāizkūst.
Izkarsētajā eļļā liek gaļu, cep brūnu, tad liek sagrieztus sīpolus, turpina cept, līdz sīpoli brūni. Pievieno salmiņos sagrieztus burkānus, nedaudz ūdens, sāli, visas garšvielas, rozīnes un sieru, ja ir.
Sautē 30 minūtes, bet plovs garšīgāks, ja gaļu sautē apmēram 50 minūtes uz nelielas uguns.
Rīsus mazgā bļodā vismaz 7 ūdeņos, kamēr ūdens dzidrs. Mazgāšanai izmanto tikai aukstu ūdeni. Rīsus nevajag mazgāt sietā, jo ūdens strūkla var sasist rīsu apvalku un plovs nebūs irdens.
Gaļu katlā izlīdzina, virs tās liek rīsus, rīsos ieliek veselas ķiploka galviņas, lej ūdeni, lai tas būtu 1,5 cm virs rīsiem, vāra uz vidējas uguns bez vāka, līdz viss ūdens iesūcās rīsos.
Uzsitot pa rīsiem ar putu karoti, jābūt dobjai skaņai.
Rīsus ar nazi vai karotes kātu vairākās vietās izdursta līdz katla dibenam. Tad rīsiem uzliek vāku, kas aptīts ar nedaudz samitrinātu dvieli.
Ja ir liesmas sadalītājs, plovu var turpināt gatavot uz plīts 15-20 minūtes uz vismazākās uguns. Ja sadalītāja nav, katlu liek cepeškrāsnī, kas iepriekš uzkarsēta līdz 100-120*C uz 15-20 minūtēm vai ietin segās.
Kad plovs gatavs, uzmanīgi noņem vāku, lai kondensāts neielīst plovā. Ja izmanto dvieli, šīs problēmas nebūs. Plovu izmaisa.
* kopējā garšviela plovam sastāv no šādām garšvielām vienādās devās: saberzts koriandrs, dilles, selerija, pētersīļi, baziliks, raudene, majorāns, saberzta lauru lapa, piparmētra un pus deva timiāns.
Iesūtīja: sonicfox