Sastāvdaļas
Pagatavošana
Liek karsēties cepeškrāsni uz 160ºC un kopā ar to čuguna katlu, kurā sutināsies gaļa. Sagriež kumosa lieluma gabaliņos liellopa gaļu.
Dziļā pannā sakarsē eļļu un pa daļām to apcep. Panna nedrīkst būt pārāk pilna, citādi gaļa nebrūnēs, bet sutīs. Gaļu apbrūnina no visām pusēm. Nepārcenties ar grozīšanu, ļauj gaļai karamelizēties, pirms to pagriez uz citiem sāniem.
Tikmēr notīra sīpolus un burkānus. Sīpolus atstāj veselus, bet burkānus sagriež lielos gabalos. Noņem gaļu no pannas. Uz pannas liek notīrītos dārzeņus un cep dažas minūtes, līdz tie sāk apbrūnēt. Pannā liek atpakaļ gaļu un ielej arī tās sulu, kas iztecējusi, kamēr gaļa atpūtās. Uzber miltus un visu labi samaisa, tad pielej alu, pievieno buljona kubiņu, lauru lapas, piparus un uzvāra.
Kad alus vārās, pannas saturu ielej karstajā čuguna katlā vai kādā citā cepeškrāsns formā. Nosedz trauku ar vāku vai vairākās kārtās salocītu foliju un liek karstā cepeškrāsnī. Cep apmēram 2,5 - 3 stundas, līdz gaļa ir mīksta. Ik pa laikam pārbauda, vai nav jāpielej ūdens.
Kamēr gaļa lēnām sutinās, pagatavo klimpas. Sajauc miltus ar sāli un cepamo pulveri. Sarīvē vai smalki sagriež nieru taukus, pievieno miltiem. Pievieno tik daudz ūdens, lai veidotos pabieza klimpu mīkla, no kuras var izveidot mīklas bumbiņas.
Apmēram 30 minūtes pirms gaļa ir gatava, klimpas liek katlā. Nosedz tās ar vāku, bet pašās beigās vāku noņem, lai dažas minūtes klimpas apceptos viegli brūnas. Šo ēdienu var arī iesaldēt un uzglabāt līdz 3 mēnešiem. Ja vēlas klimpas pikantākas, to mīklai piejauc 1 - 2 tējkarotes mārrutku.