Cūkas cepetim vislabākais būs kājas, pleca vai muguras daļas karbonāde. Pirms gatavošanas kājas daļas gabaliņu sasien ar biezu kokvilnas diegu ritulī.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Ar stingru papīra nazi vai asu virtuves nazi iegriež dziļas paralēlas līnijas cūkas ādā, uzmanoties, lai netiktu pārgriezts striķītis, kas satur gaļas gabaliņu kopā.
Ķiplokus sagriež smalkās šķēlītēs un ar naža palīdzību, kā redzams attēlā, ieliek šķēlītes griezuma vietās gan miesā, gan zem ādas krokām.
Ņem jūras sāls kristāliņus un ieberzē tos kārtīgi gaļas gabala ādā. Gaļas gabalu uz stundu vai pat visu nakti liek ledusskapī neapsegtu, lai āda nožūtu.
Kad gaļa pastāvējusi, cepeškrāsni uzkarsē līdz pašai augstākajai temperatūrai.
Cepamajā traukā izklāj sīpola šķēlītes un apber ar salvijas lapām.
Ābolu nomizo, izņem serdi un sagriež plānās šķēlītēs. Pēc tam izkaisa pa virsu sīpoliem un salvijai.
Pa virsu uzlej cūkgaļas buljonu un liek cepeša gabalu cepamajā traukā.
Trauku ar cūkas cepeti liek uz vidējām cepeškrāsns restītēm un cep 30 minūtes, līdz cepeša ādiņa kļūst kraukšķīga.
Pēc tam cepeškrāsns temperatūru samazina līdz 180oC. Cepeti gatavo vēl divas līdz divas stundas un 15 minūtes.
Ja cepeša āda nav saplaisājusi, cepeškrāsns temperatūru paaugstina un kādu brīdi vēl pacep. Pārāk ilgi gan to nedara, lai gaļa nekļūtu sausa.
Kad cepetis gatavs, to ņem laukā no cepeškrāsns, gaļas gabalu liekot uz silta šķīvja. Gaļu atpūtina 10–15 minūtes.
Kamēr gaļa atpūšas, cepamajam traukam ar āboliem un buljonu pārkaisa miltus. Pēc tam masu pārlej lielā traukā un ar rokas blenderi sablendē, līdz iegūta vienmērīga mērces masa.
Mērci pārlej pannā un uzkarsē, ik pa laikam apmaisot. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Gaļu pasniedz kopā ar mērci. Piedevās var izvārīt vai apcept veselus kartupelīšus.
Labu apetīti!