Mīkstās marcipāna konfektes ar baltu pūdercukura glazūru. Marcipāna masa papildināta ar cukurotām apelsīnu miziņām, aprikožu džemu un nelielu daudzumu apelsīnu liķiera. Konfektes tradicionāli gatavo Francijā, un to nosaukums tiek saistīts ar Ēksanprovansas (Aix-en-Provence) pilsētu, jo pēc tās tie ieguvuši savu nosaukumu – Calissons d'Aix, jo šajā Francijas reģionā 16. gadsimtā iegūtas mandeles.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Lielā bļodā liek marcipāna masu, cukurotās apelsīnu miziņas, aprikožu ievārījumu, medu un apelsīnu liķieri. Ar mikseri vai rokām sajauc no sastāvdaļām vienmērīgu masu.
Marcipāna masu pēc tam izrullē uz cepampapīra sloksnes aptuveni centimetra biezumā. Liek marcipāna masu uz nakti ledusskapī sastingt.
Gatavo glazūru.
Olu baltumu iesit bļodā, pievieno pūdercukuru un ar mikseri sakuļ, līdz iegūtas stingras olbaltuma un cukura putas. Pēc tam pievieno citrona sulu un visu sakuļ vēl trīs minūtes.
No ledusskapja izņem marcipāna masu. Tai pa virsu plānā kārtā uzziež pūdercukura balto glazūru un izlīdzina. Masu liek atpakaļ ledusskapī, lai glazūra sastingst aptuveni 30 minūtes.
Pēc tam marcipānu ņem laukā un ar nazi sagriež dimanta formas vai lāses formas konfektēs.