Foto: DELFI
Mēdz teikt, ka mīļam bērnam ir daudz vārdu. Šo teicienu var attiecināt arī uz auksto gaļu, ko dažādās Latvijas malās godā arī par galertu, muzikantu gaļu, studiņi un kvašaļinu. Šoreiz stāstīsim, kā aukstā gaļa pagatavojama mājās, jo patiesībā tas ir pavisam vienkārši.
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 cūkas stilbiņš2 burkāni2 lauru lapas2 sarkanie sīpoli pētersīļu bunte melnie pipari pēc garšassāls3 ķiploka daivas1 ĒKželatīns

Pagatavošana

1

Stilbiņu noskalo, pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens ir aptuveni 1 cm virs gaļas, un vāra.

Foto: DELFI
Foto: DELFI
2

Foto: DELFI
3

Kad sāk parādīties putas, samazina liesmu un nosmeļ putas (šis process var aizņemt 10-15 minūtes).

Foto: DELFI
4

Kad putas vairs neveidojas, katliņā liek nomizotus burkānus, lauru lapas, uz pusēm pārgrieztus sīpolus ar visām mizām (tās piešķirs buljonam skastu krāsu), pētersīļus ar visām saknēm un sāli, ar tādu aprēķinu, lai buljons pēc garšas šķistu mazliet pārsālīts, jo atdziestot sāls vairs nebūs tik ļoti jūtama.

Foto: DELFI
5

Uzliek katlam vāku, nogriež liesmu uz minimumu un vāra aptuveni 3 stundas.

Foto: DELFI
6

Tad gaļu "izzvejo", buljonu izkāš caur sietu (es šim nolūkam izmantoju bērnu tauriņu ķeramo tīkliņu).

Foto: DELFI
Foto: DELFI
7

Buljonam pievieno želatīnu, kas iepriekš pārliets ar nelielu daudzumu auksta ūdens un uzbriedināts 5–10 minūtes.

Foto: DELFI
8

Gaļu atdala no kauliem, sagriež nelielos gabaliņos (ja vēlas, var to samalt gaļas mašīnā). Pievieno caur spiedi izspiestus ķiplokus, sīki sakapātus svaigu pētersīļu zaļumus, piparus un ripiņās sagrieztus vārītos burkānus. Visu ar rokām uzmanīgi apmaisa.

Foto: DELFI
Foto: DELFI
9

Gaļu liek bļodiņās, pārlej ar nokāsto buljonu, liek ledusskapī uz 4-5 stundām, līdz gaļa sastingusi.

Foto: DELFI
10

Izņem no ledusskapja, nedaudz pasilda bļodiņu silta ūdens peldē, lai auksto gaļu būtu vieglāk izdabūt ārā no bļodiņas, tad apgāž otrādi uz šķīvja.

Foto: DELFI
11

Pasniedz ar mārrutkiem, sinepēm vai etiķi – kā nu kuram labāk garšo.

Foto: DELFI

No šī produktu daudzuma sanāk četras 500 ml bļodiņas aukstās gaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!