Foto: Dzintars Leja
Tradicionālā latviešu un arī suitu virtuvē ēdienu gatavošanā plaši izmantotas grūbas. Populāra ir grūbu-gaļas zupa jeb zīdenis, ko parasti gatavo no kūpinātas gaļas buljona, grūbām un garšsaknēm. Zīdeņa vārīšanai tradicionāli izmanto kūpinātu cūkas šņukuru, cūku galvas pusi vai cūkas stilbu.

"Grūbu zupai ir dažādas variācijas. Piemēram, grūbu zupu, kurai klāt pievienoti kartupeļi, suiti dēvē par atlaupeni. Pastāv varianti, ka grūbu zupai pievieno arī pupiņas vai pelēkos zirņus," skaidro suitu saimniece Skaidrīte Nagliņa.

9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

500 ggrūbas300 gpupiņas1 sīpols5 ķiploka daiviņas2 lauru lapas melnie pipari smaržīgie pipari burkāni1 kūpināts cūkas šņukurs

Pagatavošana

1

Grūbas un pupiņas (tās vari aizstāt ar kartupeļiem vai pelēkajiem zirņiem) pārlej ar aukstu ūdeni un mērcē diennakti.

2

Mērcējamo ūdeni nolej, grūbas un pupiņas noskalo zem tekoša ūdens.

3

Burkānus, ķiplokus un sīpolu nomizo.

4

Grūbas un pupiņas ber katlā, pievieno kūpināto gaļu un visas pārējās sastāvdaļas.

5

Pārlej katla saturu ar ūdeni, rēķinoties ar to, ka grūbas vārīšanās laikā uzsūks samērā daudz ūdens.

6

Vāra zupu uz vidēji lielas liesmas aptuveni pusotru stundu. Ja nepieciešams, vārīšanas procesā pievieno vēl ūdeni, lai zupa būtu vēlamajā biezumā.

7

Sāli pievieno pēc garšas.

8

Kad zupa gatava, gaļu un dārzeņus izņem, sagriež šķēlēs un pasniedz ar zupu.

Foto: Dzintars Leja

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!