"Grūbu zupai ir dažādas variācijas. Piemēram, grūbu zupu, kurai klāt pievienoti kartupeļi, suiti dēvē par atlaupeni. Pastāv varianti, ka grūbu zupai pievieno arī pupiņas vai pelēkos zirņus," skaidro suitu saimniece Skaidrīte Nagliņa.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Grūbas un pupiņas (tās vari aizstāt ar kartupeļiem vai pelēkajiem zirņiem) pārlej ar aukstu ūdeni un mērcē diennakti.
Mērcējamo ūdeni nolej, grūbas un pupiņas noskalo zem tekoša ūdens.
Burkānus, ķiplokus un sīpolu nomizo.
Grūbas un pupiņas ber katlā, pievieno kūpināto gaļu un visas pārējās sastāvdaļas.
Pārlej katla saturu ar ūdeni, rēķinoties ar to, ka grūbas vārīšanās laikā uzsūks samērā daudz ūdens.
Vāra zupu uz vidēji lielas liesmas aptuveni pusotru stundu. Ja nepieciešams, vārīšanas procesā pievieno vēl ūdeni, lai zupa būtu vēlamajā biezumā.
Sāli pievieno pēc garšas.
Kad zupa gatava, gaļu un dārzeņus izņem, sagriež šķēlēs un pasniedz ar zupu.
Lai labi garšo!