Sastāvdaļas
Pagatavošana
Grūbas pārlej ar aukstu ūdeni un uzbriedina 2–3 stundas pirms zupas vārīšanas, tad nolej ūdeni un noskalo grūbas vairākos ūdeņos, līdz skalojamais ūdens ir dzidrs.
Gaļu liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra. Putas nosmeļ, pievieno lauru lapas, smaržīgos piparus un sīpolu, kas ar griezuma pusēm uz leju iepriekš apbrūnināts uz sausas pannas. Vāra buljonu aptuveni 2 stundas uz nelielas liesmas.
Kamēr vārās buljons, pannā izkausētā sviestā apcep burkānus un selerijas kātus/sakni. Pēc tam panna apcep sēnes. Svaigas sēnes var aizstāt ar kaltētām, tās iepriekš izmērcējot.
No katla ar putu karoti "izzvejo" gaļu, sīpolu, lauru lapas un piparus. Gaļu atdala no kauliem, sasmalcina un liek atpakaļ katlā. Pievieno uzbriedinātās grūbas apceptās garšsaknes, sēnes, kartupeļus, paprikas pulveri, sāli, piparus un vāra, līdz grūbas ir mīkstas.
Krupņiku pasniedz ar skābu krējumu un kapātiem zaļumiem.
Lai labi garšo!