Foto: Privātais arhīvs
Es kā liela gurķu mīle uzskatu, ka mazsālītie gurķi ir jāēd ne tikai ar garšu, bet arī ar acīm. Man patīk, ka ir daudz zaļumu, viss ir pārredzams un gurķi gluži vai peldas spirgti zaļajā vannā. Nesaku, ka burkā tie slikti izskatītos, bet bļodā/traukā var iemērkt visu roku un ir iespēja izvēlēties spirgtāko, mazāko, vēlamāko gurķīti. Un, ja stikla bļoda, tad viss vēl pārredzamāks un skaistāks.

Šoreiz gurķi iegādāti palieli (kādi bija, tādus pirku!), tomēr labāk izvēlēties mazos gurķīšus. Gurķus izvēlas tik daudz, cik tie ietilpinās traukā. Manā gadījumā tie bija 1,5-2 kilogrami.

Sālījuma pagatavošana: uz viena litra ūdens izmanto divas ēdamkarotes (ne ar kaudzi!) rupjo akmens sāli. Cukuru es neizmantoju, lai gan kādreiz pievienoju vienu ēdamkaroti, bet tad man sāka likties, ka ūdens paliek glumš. Un sāku vainot pie tā cukuru!

Es neeksperimentēju ar daudzām latviskajām garšvielām, jo, kā saka, kas par daudz, tas par skādi. Izmantoju dilles (var gan jaunās, gan saldētos diļļu ziedus), sasaldētus puravus (iepriekšējā gada krājumi), nežēloju ķiplokus (3-4 daiviņas).

Tā kā pašlaik griež ķiplokiem ziedkātus nost, tad ziedus un kātu, līdz vietai, kur mīksts, piegriežu klāt.

Izmantoju arī upeņu lapas (lai būtu intensīvāka garša – arī jaunos dzinumus ar visām lapām), ķiršu lapiņas un vienu zariņu estragonu.

30Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

2 kgmazie gurķīši2 ĒKrupjā akmens sāls (uz 1l ūdens) dilles (jaunās un saldēto diļļu ziedi) saldēti puravi3 gab.ķiploku daiviņas2 gab.ķiploku ziedkāti upeņu lapas (arī jaunie dzinumi ar visām lapām) ķiršu lapas1 gab.estragona zariņš

Sagatavošana

1

Gurķīšus nomazgā un nogriež tiem abus galus.

2

Bļodas/trauka apakšā liek zaļumus, smalkumus pabārsta. Tad liek gurķus. Atkal lapas. Gurķus. Pēdējā kārtā visu noslēdz ar lapu segu.

3

Lej pa virsu sālījumu. Es leju aukstu ūdeni, bet, ja grib, lai ātrāk viss sasālītos – var liet siltenu ūdeni. Pēdējā laikā pat bez vārīšanas, izmantoju ūdeni no krāna. Ja ir avotu ūdens pa rokai – tad pavisam labi! Sālījumu lej tik daudz, lai tas nosegtu trauka saturu.

4

Citi pa virsu liek lielos slogus, es uzlieku šķīvi (ne lielo laukakmeni!) un 0,3 litru burciņu piepildītu ar sāli.

Voilā! Nākamā dienā var ēst.

Sākumā vienu līdz divas dienas trauku paturu virtuvē – istabas temperatūrā, un tad, ja negribas likt ledusskapī un, ja ir pavēsāks laiks, pa nakti bļodu iznesu uz balkona. Tad viss forši atdziest!

Pēc tam, kad gurķīši ir jau ieskābuši, process ir jāapstādina. Salieku burkās un ledusskapī iekšā!

Un tad gatavo to, kas vien kārojas. Man ļoti garšo salāti – svaigie gurķīši kopā ar skābētajiem gurķīšiem, pievienoju lociņus vai sīpolu un krējumu. Krējumu pievieno tikai nedaudz!

Foto: Privātais arhīvs

Lai labi garšo! Forši, ka bail!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!