humoss uzkodas austrumu virtuve
Foto: Shutterstock
Austrumos dzimusī zirņu pastēte ir lieliska ēdmaņa – tā dod sātu, to vienlīdz augstu novērtē kā veģetārieši, tā visēdāji. Tā ir viegli pagatavojama un budžetā neiecērt dziļu un sāpīgu robu.

Humoss, līdzīgi kā ķirbis, ļaujas dažādiem eksperimentiem, jo ļoti labprāt draudzējas ar pievienotajām garšām, tās paspilgtinot un izceļot.

Vēl vairāk – humuss ļaujas iekrāsoties – pāris karotes biešu vai spinātu pulvera, un ēdienreizes uzreiz kļūst krāsainākas un priecīgākas. To novērtēs ne tikai bērni!

360Minūtes
10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
250 gauna zirņi5 ĒKtahini pasta1.5 glāzesauna zirņu buljons3 ķiploku daivas6 ĒKolīveļļa1 TKsaberzts kumīns1.5 ĒKcitrona sula0.5 TKsāls2 ĒKspinātu pulveris2 ĒKbiešu pulveris

Pagatavošana

1

Aunazirņus izmērcē vismaz 4-6 stundas (var atstāt arī uz nakti).

2

Ber katlā un vāra 40-50 minūtes, kad zirņi mīksti, nokāš buljonu atsevišķā traukā un pietaupa to – noderēs turpmākajā gaitā.

3

Tā vietā, lai vārītu auna zirņus, tos var aizstāt ar konservētiem auna zirņiem, vārītām pupiņām vai pelēkajiem zirņiem.

4

Saberž kumīnu, saspiež ķiploku un izspiež citronu.

5

Izvārītos zirņus ber blenderkrūzē vai traukā, kur blendēs.

6

Pievieno zirņu buljonu, ķiplokus, kumīnu, citronu sulu un tahini pastu.

7

Visu sablendē. Gatavošanas laikā pievieno eļļu un, ja nepieciešams, buljonu.

8

Gatavo masu sadala trīs daļās. Vienai daļai pievieno biešu pulveri, otrai spinātu, bet trešo atstāj klasisku bez piedevām.

Smērē uz maizes, servē kopā ar gaļu vai salātiem. Izmanto kā mērci, kur pamērcēt dārzeņus vai vienkārši ņem karoti un sukā iekšā!

Uzglabāt ledusskapī, izlietot pāris dienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!