Sastāvdaļas
Pagatavošana
Lielā pannā vai katliņā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu vai sviestu ar divām ēdamkarotēm eļļas (var izmantot tikai eļļu, taču sviestā sanāks garšīgāk).
Pievieno smalki sakapātu sīpolu un kumosa lieluma gabaliņos sagrieztas svaigas cāļu aknas (aknas pirms tam noskalo zem vēsa ūdens un notīra no liekajām cīpslām!). Visu sautē uz mazas liesmas, raugot lai vistu akniņas sautētos, nevis strauji apceptos.
Tā ļauj sautēties aptuveni 15 minūtes, ik pa laikam apmaisot!
Pēc šī noteiktā laika pievieno 150 ml deserta vīna, visu apmaisa un turpina sautēšanas procesu (arī 15 minūtes).
Pēc pāris minūtēm pakāpeniski, ik pa laikam apmaisot, pielej karsto ūdeni, lai aknas sautējas un ir mīkstas.
Pēc garšas pievieno sāli un piparus, pēc tam vēl nedaudz apbrūnina.
Gatavo mērcīti no citrona sulas, medus un olīveļļas. Bļodiņā iespiež pusi no citrona sulas, klāt pievieno vienu tējkaroti ar medu un tad lej klāt sešas ēdamkarotes labas olīveļļas. Strauji jāmaisa, lai mērce kļūtu krēmīga. Pēc nepieciešamības pievieno sāli un piparus.
Lielā šķīvī kārto plucinātas salātlapas (kas vien mājās ir – spināti, rukola, ledus salāti, romiešu salāti). Pa virsu kārto akniņas, avokado šķēlītes, sarkanā sīpola šķēlītes, saulē kaltētus tomātus eļļā un kaperus.
Visam pāri pārlej mērcīti.
Lai labi garšo un lai izdevušies svētki!