Foto: No privātā arhīva
Gaileņu laika brīnišķīgā uzkoda – gaileņu sviesta maizītes. Svaigi cepta vai sasildīta maizes šķēle ar sātīgu, garšīgu sviesta kārtu, kas kūstot mazliet iesūcas maizē. Meža smarža, kas savijas ar siltas maizes burvīgo aromātu. Cik maz gan vajag laimei.
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

0.5 kggailenes200 gsviests1 gab.sīpols2 gab.ķiploka daiviņas pēc garšassāls pēc garšaspipari2 timiāna zariņi0.5 TKkurkuma (pēc izvēles)

Pagatavošana

1

Nelielā sviesta daudzumā apcep sīki sasmalcinātu sīpolu, tad pievieno smalki sakapātas gailenes, sāli, piparus, timiāna lapiņas. (Timiāns ir burvīgs, taču spēcīga un izteiksmīgs garšaugs – te jārīkojas pēc sajūtām, un mazāk ir labāk!)

2

Kurkumas pievienošana ir izvēles jautājums. Kurkuma iekrāso sviestu un gailenes koši dzeltenas, un tās rūgtumiņš harmoniski sabalsojas ar gaileņu dabisko rūgtumu. Ja nav vēlēšanās sviestu gatavot tik dzeltenu, kurkumu var nelikt, tad sviests būs bālāks, un tajā vairāk izcelsies gaileņu gabaliņi.

3

Maisot cep, līdz sula gandrīz iztvaikojusi, pēc tam vēl pasautē zem vāka apmēram 20 minūtes uz mazas uguns.

4

Ļauj atdzist. Kad gaileņu masas atdzisusi, sajauc to ar atlikušo sviestu istabas temperatūrā un caur smalko spiedi piespiež ķiploka daiviņas.

5

Masu ietin sviestpapīrā, izveidojot tādu kā desu, no abiem galiem nosien. Ja plānā izlietot ātri, vienkārši ieliek bļodiņā ar nelielu slogu vai vairākos mazos trauciņos. Noliek ledusskapī pilnīgi atdzist.

6

Pasniedz pie gaļas ēdieniem vai bauda vienkārši tāpat uz siltas saldskābmaizes vai viegli apgrauzdētas čiabatas kopā ar aukstu augļainu un svaigu baltvīnu.

7

Ledusskapī gaileņu sviestu var glabāt 1-2 nedēļas, saldētavā – vairākus mēnešus.

Dažnedažādi zaļumu sviesti – saldeni, rūgteni, skābeni, pikanti, aromātiski, pārsteidzoši – ir izcils maltītes papildinājums jebkurā laikā, bet grila sezonā – pilnīgi neaizstājami.. Kādēļ gan apstāties pie ierastā un parastā, ja ir tik daudz iespēju bagātināt un papildināt sviestu ar brīnišķīgām garšām? Piedāvājam idejas no Tasty.lv kolekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!