Sastāvdaļas
Pagatavošana
Čorizo desu sagriež šķēlītēs, sīpolu smalkos kubiciņos, sasmalcina ķiploku.
Sakarsē pannu un apcep čorizo, ļauj iztecēt taukiem, pievieno sīpolu un nedaudz olīveļļas.
Tiklīdz sīpoli kļūst caurspīdīgi, pievieno garšvielas (sāls, nora pipari, kurkuma, melnie pipari, safrāns) un ķiploku.
Pēc vēlēšanās pievieno dažādus dārzeņus, piemēram, brokoļus, zirņus, papriku, tomātus, asos piparus.
Pievieno rīsus un maisa 1-2 minūtes.
Pārlejam ar buljonu (steidzīgajiem ir izdomāti buljona kubiņi, pārlej tik ar karstu ūdeni un gatavs).
Pannas saturam pa virsu liek garneles.
Un šeit ir divi tālākie pagatavošanas veidi – cepeškrāsnī vai uz plīts:
Cepeškrāsns variants: pannu liek 220 grādu karstā cepeškrāsnī uz 20 minūtēm.
Izņem pannu no cepeškrāsns un pagaršo pannas saturu – rīsiem būtu jāabsorbē viss šķidrums, tiem jābūt nevis sausiem, bet gan maigiem un mīkstiem.
Ja tomēr rīsi šķiet negatavi, tad pievieno pannas saturam ūdeni un tos līdz galam pagatavo uz plīts.
Plīts variants: pannas saturam pievieno sauso buljonu, rūpīgi iemaisa.
Pievieno trīs glāzes silta ūdens un turpina karsēt uz vidējas liesmas.
Kad ēdiens sāk vārīties, pirmās 10 minūtes gatavo to uz vidējas liesmas.
Samazina siltumu, un turpina vārīt uz mazas liesmas, kamēr rīsi ir absorbējuši visu šķidrumu – aptuveni vēl 10 minūtes.
Paeljas pagatavošanā pats grūtākais uzdevums ir ievērot precīzas rīsu un šķidruma proporcijas un notvert to mirkli, kad rīsi ir jau uzsūkuši visus aromātus un garšas un nav pārvārījušies.
Tradicionāli paelju pasniedz tajā pašā traukā – pannā, kurā tā gatavota.
Lai izdodas!